Αρχική Σελίδα / Συμβουλές / Ναι στην χρήση ετικέτας
Print this page
 
Ναι στην χρήση ετικέτας
 

Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τις ετικέτες σήμανσης.

Σε μια εποχή που όλα συσκευάζονται, οι ετικέτες σήμανσης αποτελούν την ταυτότητα του προϊόντος και είναι ως εκ τούτου απαραίτητο εργαλείο για την πληροφόρηση των καταναλωτών. Στόχος της σήμανσης των προϊόντων είναι η σωστή ενημέρωση του καταναλωτή με τις αναγκαίες πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορέσει να διαλέξει το προϊόν εκείνο που θα ανταποκρίνεται στις δικές του απαιτήσεις. Ως επί τω πλείστον οι ετίκέτες σήμανσης αναφέρουν μεταξύ άλλων:

  • τα υλικά / συστατικά που χρημοποιήθηκαν για την παρασκευή του συγκεκριμένου προϊόντος
  • προειδοποιήσεις αναφορικά με πιθανούς κινδύνους που μπορεί να κρύβει η χρήση του προϊόντος
  • επιβεβαίωση της ασφάλειας και της ποιότητας
  • χρήσιμες συμβουλές για την φύλαξη του προϊόντος
  • χώρα προέλευσης
  • οδηγίες χρήσεως

Τα μαχαιροπήρουνα πρέπει να φέρουν σήμανση αναφορικά με την χώρα προέλευσης τους. Ωστόσο, σε άλλα προϊόντα δεν είναι απαραίτητη η αναγραφή της χώρας προέλευσης τους. Μοναδική εξαίρεση είναι όταν κάποια προϊόντα έχουν θεωρητικά κατασκευαστεί σε μια χώρα, ενώ στην ουσία αυτό έχει γίνει αλλού.

Για παράδειγμα, όταν σε ένα σακκάκι αναγράφεται ότι έχει κατασκευαστέι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στην ουσία η χώρα κατασκευής είναι η Ταϊβάν, τότε στην ετικέτα σήμανσης πρέπει να αναγράφεται "Κατασκευάστηκε στην Ταϊβάν."

Επιπρόσθετα, πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν διάφορα σύμβολα για την σήμανση των προϊόντων τους, παρά λέξεις. Η θεωρία πίσω από αυτήν την πρακτική, είναι ότι τα σύμβολα είναι κατανοητά από όλους τους καταναλωτές. Πέραν τούτου, ειδικότερα για τα προϊόντα που εξάγωνται σε σε άλλες χώρες, με την χρήση συμβόλων δεν τίθεται θέμα μετάφρασης των σημάνσεων στις διάφορες γλώσσες και ως εκ τούτου, εξοικονόμηση χρημάτων.

Πολλοί καταναλωτές ωστόσο, δείχνουν να μην καταλαμβαίνουν τις ετικέτες. Μια ετικέτα σήμανσης μπορεί να αναφέρετα σε:

  • περιγραφή του προϊόντος

Μια τέτοια σήμανση μπορεί να αναφέρει τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του συγκεκριμένου προϊόντος, ή το βάρος του, ή διάφορες άλλες μετρήσεις. Σύμφωνα με την νομοθεσία, οι λεπτομέρειες που αναγράφονται πρέπει να είναι αληθινά. Ειδικότερα όσο αφορά τα συσκευασμένα τρόφιμα, τότε αυτά πρέπει να συνοδεύονται από σήμανση στην οποία αναγράφεται τόσο το βάρος, όσο και όλα τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του.

  • Προειδοποίση για πιθανούς κινδύνους

Μερικά προϊόντα πρέπει σύμφωνα με την νομοθεσία να συνοδεύονται από προειδοποιητική σήμανση αναφορικά με πιθανούς κινδυνούς που μπορεί να προκύψουν π.χ. ηλεκτρικά είδη, θερμάστρες πετρελαίου ή λάμπες πετρελαίου. Τέτοια προϊόντα πρέπει να συνοδεύονται με αναλυτικές οδηγίες χρήσεως για αποφυγή του όποιουδήποτε ατυχήματος.

Source: http://www.consumereducation.org.uk/shopping/english/labelling/01.htm

 
Χάρτης Πλοήγησης
Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Copyright ©2012 Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών

Designed & Developed by NETinfo Plc

Επικοινωνία
 

Γραφείο Λευκωσίας – Κεντρικό Γραφείο
Διεύθυνση: Λεωφ. Ακροπόλεως 8, Γραφείο 302, 2006, Στρόβολος, 
Τ.Θ. 24874, 1304 - Λευκωσία 
Τηλέφωνο: 700 00 700 
Φαξ: +357-22-516118 
e-mail: info@katanalotis.org.cy

 

μέλος των οργανισμών: