Αρχική Σελίδα / Συμβουλές / Λογισμικό και προστασία των καταναλωτών
Print this page
 
Λογισμικό και προστασία των καταναλωτών
 

Το λογισμικό είναι ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία της σημερινής εποχής, τόσο για εφαρμογές στον ίδιο τον Η/Υ όσο και για την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, επειδή το λογισμικό έχει καταστεί σαν ένα σημαντικό εργαλείο παραγωγικότητας, η παράνομη αντιγραφή και διανομή του – πειρατεία λογισμικού – εμμένει διεθνώς.

Δεδομένου αυτού του φαινομένου, είναι επιτακτικής σημασίας να κατανοήσουν οι χρήστες ότι για να έχουν την καλύτερη εμπειρία χρήσης του Η/Υ τους, πρέπει να έχουν εγκατεστημένο αυθεντικό λογισμικό. Ο λόγος είναι ότι τα πειρατικά λογισμικά δεν έχουν εγγύηση καλής λειτουργίας, τεχνική υποστήριξη και δυνατότητα αναβάθμισης. Η πειρατεία, επίσης, θέτει τους καταναλωτές σε κίνδυνο. Διακινδυνεύουν την ασφάλεια των υπολογιστών τους, καθώς το πειρατικό λογισμικό συχνά περιέχει ιούς και κακόβουλο υλικό.

Το παγκόσμιο εμπόριο πειρατικού λογισμικού έχει προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε αθώους καταναλωτές, σε μικρές επιχειρήσεις, στην εξέλιξη της τεχνολογικής καινοτομίας, ακόμα και στην παγκόσμια οικονομία.

Μέχρι πρόσφατα, η παράνομη αντιγραφή λογισμικού απαιτούσε την φυσική ανταλλαγή σκληρών δίσκων ή άλλων μέσων. Όμως, όσο το διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο εύκολο στη χρήση, γρήγορο και φτηνότερο, έτσι και η πειρατεία λογισμικού μέσω του διαδικτύου.Πολλές μορφές διαδικτυακής πειρατείας, αφορούν Η/Υ χωρίς την συγκατάθεση του χρήστη. Η πειρατεία που κάποτε απαιτούσε την κατανόηση περίπλοκων κωδικών, τώρα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού.  Τα εγκληματικά συνδικάτα θεωρούν το Διαδίκτυο ελκυστικό ως πηγή διανομής πειρατικού λογισμικού, καθώς τους παρέχει την ασφάλεια της ανωνυμίας για τις δραστηριότητές τους.

Όλοι οι χρήστες πρέπει να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατευτούν από τους συνεχώς αυξανόμενους κινδύνους που συνδέονται με τις διαδικτυακές συναλλαγές, ειδικά από σελίδες δημοπρασίας καθώς και από πωλητές που πωλούν πειρατικά λογισμικά, καθώς και από την υποκλοπή της ταυτότητας τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσίασε το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο το 2011, οι παγκόσμιεςοικονομικές και κοινωνικές επιπτώσειςτης πειρατείας,μέχρι το2015 θαφθάσουν στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια(ΗΠΑ) και θα θέτουν κάθε χρόνο2,5 εκατομμύριανόμιμες θέσεις απασχόλησηςσε κίνδυνο. Αντιθέτως,τα οικονομικάοφέληγια τιςχώρεςπου ενισχύουν την προστασία τηςπνευματικής ιδιοκτησίας είναι τεράστια. Σύμφωναμε μια οικονομική μελέτητηςBusinessSoftwareAlliance (BSA), η μείωσητης πειρατείαςκατά 10 ποσοστιαίες μονάδεςσε περίοδο τεσσάρων ετών, θα δημιουργούσε νέες οικονομικές δραστηριότητες της τάξης των 142 δισεκατομμυρίων δολαρίωνκαι θα πρόσθετε περίπου500.000 νέεςθέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίαςσε όλο τον κόσμο.

Οι καταναλωτές απαιτούνότι η βιομηχανίακαι οι κυβερνήσεις θα πάρουν θέσηκατά της πειρατείαςλογισμικού. Έρευνα που έγινε το2010 σε 38.000καταναλωτέςαπό 20χώρες,  έδειξε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των καταναλωτών θέλουν τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα, ειδικά για να τους προστατεύσουν από τους κινδύνους που συνδέονται με τα πειρατικά λογισμικά, οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι η υποκλοπή της ταυτότητας του χρήστη και η προσβολή του Η/Υ του με ιούς.

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες που κατασκευάζουν λογισμικό έχουν λάβει περισσότερες από 280.000 αναφορές από καταναλωτές οι οποίοι, χωρίς να το γνωρίζουν, αγόρασαν πειρατικό λογισμικό. Η άνοδος αυτή δεν αντικατοπτρίζει απλώς την αυξανόμενη ανησυχία για τη ζημιά που προκαλείται από το πειρατικό λογισμικό, αλλά και την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών καθώς και δράσεων αστυνόμευσης. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν λογισμικό συνεργάζονται με τις κοινότητες, τις εθνικές κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου ανεξαρτήτως συνόρων με σκοπό να προστατεύσουν τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ή αγοράζουν από αναξιόπιστους μεταπωλητές. 

Οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν τις ακόλουθες ερωτήσεις όταν αγοράζουν λογισμικό: 

  • Αγοράζετε από αξιόπιστο μεταπωλητή;
  • Μπορεί ο μεταπωλητής σας να επιβεβαιώσει ότι το λογισμικό που θα αγοράσετε είναι αυθεντικό;
  • Η τιμή του προϊόντος είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή;
  • Περιλαμβάνεται Πιστοποιητικό Αυθεντικότητας;
  • Περιλαμβάνεται δίσκος με ολόγραμμα ή μέσα αποκατάστασης δεδομένων;
  • Είναι τόσο η συσκευασία όσο και η τεκμηρίωση του προϊόντος υψηλής ποιότητας;
  • Διαθέτει το λογισμικό προς πώληση την κατάλληλη άδεια χρήσης;

 
Χάρτης Πλοήγησης
Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Copyright ©2012 Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών

Designed & Developed by NETinfo Plc

Επικοινωνία
 

Γραφείο Λευκωσίας – Κεντρικό Γραφείο
Διεύθυνση: Λεωφ. Ακροπόλεως 8, Γραφείο 302, 2006, Στρόβολος, 
Τ.Θ. 24874, 1304 - Λευκωσία 
Τηλέφωνο: 700 00 700 
Φαξ: +357-22-516118 
e-mail: info@katanalotis.org.cy

 

μέλος των οργανισμών: