Αρχική Σελίδα / Συμβουλές / Κρατώντας το παιδί σας ασφαλές στο Διαδίκτυο
Print this page
 
Κρατώντας το παιδί σας ασφαλές στο Διαδίκτυο
 

Τα παιδιά συχνά είναι καλύτεροι χειριστές των ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους γονείς τους. Μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και κατεπέκταση το Διαδίκτυο στο σχολείο.

Να θυμάστε, όταν πάνε on-line, τα παιδιά φτάνουν στον έξω κόσμο. Εάν ο υπολογιστής σας δεν έχει ένα σύστημα φιλτραρίσματος (να μπορεί να μπλοκάρει αγενής λέξεις και εικόνες για παράδειγμα), τα παιδιά μπορούν να δουν εύκολα απρεπείς εικόνες και εικόνες βίας, παράλληλα με τις πολλές χρήσιμες και διασκεδαστικές ιστοσελίδες.

Τα παιδιά μπορούν να μιλούν σε αγνώστους, ειδικά μέσω των chatrooms. Υπάρχει ο κίνδυνος, όπως ακριβώς και στο δρόμο, κάποιος που θα ήθελε να τους κάνει κακό, να προσπαθήσει να τα προσεγγίσει. Εξηγήστε στα παιδιά σας να μην μιλούν σε αγνώστους και να μην ανταποκρίνονται σε ραντεβού που μπορεί να κλείσει κάποιος «φίλος», εκτός και εάν σας ενημερώσει πρώτα. Επίσης, εξηγήστε ότι δεν θα πρέπει να δίνουν σε κανέναν τη διεύθυνση τους ούτε και το όνομα του σχολείου τους. 

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την ασφάλεια των ο παιδιών τις οποίες μπορείτε να εκτυπώσετε και να κολλήσετε στον υπολογιστή: 

 • Είναι μια πραγματικά κακή ιδέα να συναντήσεις κάποιον από το Διαδίκτυο σε δημόσιο ή άλλο χώρο εκτός εάν οι γονείς σου είναι μαζί σου.
 • Θυμήσου ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσποιούνται on-line, κανένας δεν μπορεί να τους δει.
 • Μην δίνεις ποτέ προσωπικά στοιχεία μέσα από το διαδύκτιο όπως τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου, τη διεύθυνση κατοικίας, το όνομα του σχολείου, φωτογραφία ή κωδικούς πρόσβασης. Μπορεί να είναι κάποιος επικίνδυνος!
 • Αν εντοπίσεις κάτι πραγματικά απρεπές, ή έχεις κάποιον φίλο σε ενοχλεί on-line, δεν είναι δικό σου λάθος. Πες το στους γονείς σου.

Ασφαλέστερη πλοήγηση - Συμβουλές προς τους γονείς:

 • Ορισμένες υπηρεσίες παροχής Internet προσφέρουν ασφαλείς χώρους για παιδιά. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κάποιο λογισμικό. Ακόμα κι έτσι τα παιδιά σας πρέπει να μάθουν τον κώδικα για την ασφαλή χρήση του δικτύου για περιπτώσεις που δεν προστατεύονται.
 • Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πότε τα παιδιά σας κανονίζουν να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν πρώτη φορά στο Διαδίκτυο.
 • Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι πρέπει να προστατεύουν τα προσωπικά στοιχεία - να μην στείλουν ένα e-mail με τη διεύθυνση του σπιτιού σας, τον αριθμό τηλεφώνου σας ή το όνομα του σχολείου τους - ή την εικόνα τους - και να μην τους δίνουν στα chat rooms.
 • Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι on-line δεν είναι πάντα αυτοί που φαίνονται, ακόμη και άνθρωποι που γίνονται «keypals».
 • Τα παιδιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε chat rooms. (Ακόμα και αν ένα δωμάτιο συνομιλίας λέει ότι είναι μόνο για τα παιδιά, δεν υπάρχει τρόπος αυτή τη στιγμή για να πει εάν ο καθένας εκεί πραγματικά είναι ένα παιδί. Θα μπορούσε να είναι ένα ώριμο ή ένα μεγαλύτερο παιδί που προσπαθεί να τους εξαπατήσει.)
 • Δείτε εάν η υπηρεσία παροχής Internet έχει chat rooms, ειδικά για την ηλικία των παιδιών σας: στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν μόνο αυτά τα chat rooms. Ένας υπεύθυνος ενήλικας είναι on-line όλη την ώρα κρατώντας μακριά με το καλύτερο δυνατό τρόπο δυσάρεστες εκπλήξεις (Ο ενήλικος δεν θα παρέμβει και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξέρουν ότι υπάρχει, εκτός εάν κάποιος αρχίσει να συμπεριφέρεται άσχημα).
 • Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να ανταποκρίνονται στα προσβλητικά μηνύματα. Θα πρέπει πάντα να σας ενημερώνουν αν λαμβάνουν μηνύματα που τα αναστατώνουν ή δεν καταλαβαίνουν ή αν δουν απρεπείς εικόνες, ενώ είναι on-line. Εσείς με τη σειρά σας θα πρέπει να αναφέρετε τα περιστατικά αυτά στον παροχέα υπηρεσιών. (Υπάρχουν ανοικτές τηλεφωνικές γραμμές της ΕΕ, όπως το Internet Watch Foundation (www.iwf.org.uk

Άλλες συμβουλές για να μοιραστείτε με τα παιδιά σας:

Δεν είναι καλή ιδέα να στείλει τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας ή τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού σας, χωρίς πρώτα να έχει τη συγκατάθεση σας αλλά και τον έλεγχο σας κατά τη διάρκεια της αποστολής. (Κάποιος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να κλέψει από εσάς.) 

Καλύτερα να μην δώσει σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό σας στο Internet. 

Να θυμάστε, αν κάποιος σας κάνει μια προσφορά, η οποία φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, είναι πιθανώς ένα τέχνασμα! 

Σιγουρευτείτε ότι έγινε σαφές ότι η πρόσβαση σε ιστοσελίδες «άνω των 18» δεν είναι δυνατή, και η παράβαση του κανόνα μπορεί να έχει επιπτώσεις. (Οι προειδοποιήσεις υπάρχουν για να σας προστατεύσουν. Ιστοσελίδες ενηλίκων μπορεί να κοστίζουν μερικές φορές πολύ περισσότερο στο λογαριασμό του τηλεφώνου σας σε σχέση με άλλες.) 

Εξηγήστε ότι δεν πρέπει να κάνουν κλικ σε συνδέσμους ιστοσελίδων, σε e-mail ή ανοιχτά συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Τα ίδιο ισχύει και με το κατέβασμα αρχείων από ιστοσελίδες του Διαδικτύου. Τέτοιου είδους αρχεία εγκυμονούν κινδύνους τόσο για το παιδί σας αλλά και για τον υπολογιστή σας.

Πηγή: http://www.net-consumers.org/erica/guide.htm

 
Χάρτης Πλοήγησης
Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Copyright ©2012 Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών

Designed & Developed by NETinfo Plc

Επικοινωνία
 

Γραφείο Λευκωσίας – Κεντρικό Γραφείο
Διεύθυνση: Λεωφ. Ακροπόλεως 8, Γραφείο 302, 2006, Στρόβολος, 
Τ.Θ. 24874, 1304 - Λευκωσία 
Τηλέφωνο: 700 00 700 
Φαξ: +357-22-516118 
e-mail: info@katanalotis.org.cy

 

μέλος των οργανισμών: